Amfiteateret i Folkeparken

Fra Klostermark til Folkepark

Af

Midt i Roskilde, blot få hundrede meter bag hovedgaden, ligger Folkeparken, et navn som dækker over tre sammenhængende parker, nemlig Berte Margrethe Anlægget, Klostermarken og Folkeparken. Området var oprindeligt græsningsareal for Roskilde Adelige…

Fiskedammene i Berte Margrethe Anlægget

3 kommentarer 0 anbefalinger

Helt tilbage i slutningen af 1700-tallet var der i det nuværende Berte Margrethe Anlæg fiskedamme med Karper og Karusser. I begyndelsen af 1900-tallet var der stor tilbagegang i fiskebestanden i Roskilde Fjord og fiskerne havde hårde tider. Det førte til, at man i de gamle fiskedamme gik i gang med fiskeopdræt i stor stil. Formålet var at udsætte fisk i fjorden, og det var en succes, for man fortsatte i næsten 50 år. I dag kan man stadig se de gamle fiskedamme i anlægget, men fiskene er væk og ænderne har overtaget dammene. I en af de gamle fiskedamme anlagde man en halvø, kaldet Møstingholm efter en af Roskilde Adelige Jomfruklosters priorinder. Det fortælles at konventualinderne - klosterjomfruerne - på sommersøndage promenerede i anlægget og sluttede ved et lille lysthus på Møstingsholm, hvor klosterets tjenestefolk så kunne servere damernes eftermiddagskaffe. Folkeparken er i dag ramme om mange store og små begivenheder, F.eks. afholdes her hvert år Den Kongelige Ballets friluftsforestilling og der er ofte store offentlige koncerter. På grund af Parkens nærhed til bymidten er den yderst populær og velbesøgt. Kombinationen af "Engelsk Haveanlæg" og "Åbent græsningsareal" er med til at gøre parken attraktiv og brugervenlig.

Per Steenholdt
, for mere end 4 år siden

Det generelt ganske rigtige betragtninger Bjørn Petersen kommer med om kildekalk og dens anvendelse. Det er dog formentlig mere mod øst der er gravet efter kildekalk i det område. Søerne har været en del af vandforsyningen til Roskildes mange østlige vandmøller. Da man af hensyn til fiskeopdrættet ikke har kunne tømme dammene, var den nærmeste vandmølle også forsynet med en hestemølle. Den omtalte Møstingsholm er ikke længere en halvø men en ø - smukt område.

Inger Marie Andersen
, for mere end 6 år siden

Jeg holder meget af Folkeparken i Roskilde. Den er et grønt åndehul i byen med en flot udsigt ned over Roskilde fjord. Jeg har været til en del arrangementer i amfiteatret i tidens løb, og det er altid dejligt f.eks. at gå i kirke i den fri natur; når der har været pinse gudstjeneste for folkekirken i byen, der kommer altid mange mennesker. Og så er det dejligt, at fuglene, der holder til i byen, har et sted, der ligesom er deres eget. Måske ligger den for tæt på bilosen fra bilerne, der kører på vejene, der omkrandser den. Dette føles som et afbræk i naturen, med alle de biler.

Bjørn Petersen
, for mere end 8 år siden

Bare en lille tilføjelse: Inden dammene blev til dammene var de efter sigende åbne miner / råstofgrave. Nemlig kildekalk-brud. Måske til byggesten til domkirken og / eller andre af de mange kirker i Roskildes middelalder. Absalonsbuen er bygget af kildekalk-kvadre (fra dammene, måske?), og også i Sct. Jørgensbjerg Kirke og andre middelalderkirker indgår byggesten af kildekalk. Kildekalk hedder også frådsten. Det er kalk, der udfældes ligesom kedelsten, når kalkrigt grundvand kommer ud ilten og det lave tryk. Nyudfældet er det blødt og nemt at skære i facon. Efter en hærdningsperiode bliver det fast, og kan holde i årtusinder. Undertiden kan man se en slags aftryk af fx blade og pinde i stenene. Frisk kildekalk kan opleves på engen ved Tadre mølle, hvor man har åbnet en grav ned til en forekomst. Ved Vintre Mølle står en størknet formation af naturlig kildekalk.

Bidrag til Folkeparken i Roskilde

Helt tilbage i slutningen af 1700-tallet var der i det nuværende Berte Margrethe Anlæg fiskedamme …