Fredensborg Slot, Slotkirken
Fakta

Sommerhus for fyrster og konger

Af

Fredensborg slot er et af Danmarks bedst bevarede barokslotte. Slotskomplekset, sat sammen af en centralbygning med kuppelsal i midten og en ottekantet plads omgivet af lave bygninger, har Frederik 4. og hans arkitekt J.C. Krieger fundet plads til i skæringspunktet…

Vis mere

Bidrag til Fredensborg Slot

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Nyt hus til kål og oranger

Tid / Periode 1760
2 kommentarer 0 anbefalinger

Det var på Fredensborg slot, kong Christian den Tiende og dronning Juliane Marie i de såkaldte Fredensborgdage samlede Europas fyrster på ferieophold. Siden har slottet fungeret som sommerbolig for skiftende regenter. I dag har kronprinseparret bolig i kancellihuset. En ikke mindre vigtig funktion har haven fået siden 1995, hvor et genskabt orangeri og en køkkenhave blev indviet. I orangeriet opbevares kamelia, myrte, korkeg, magnolia og pomerans- og citrontræer. Udenfor minder en køkkenhave med sine bede, espalierer, skyggehaller og drivbænke om en i dag sjælden kulturarv, den betydningsfulde slots- og herregårdskultur, hvor hoffet var selvforsynende med krydderurter, grøntsager, frugter, bær, skæreblomster og vin.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Lisa Hildegardt
, for mere end 6 år siden

Kronprinseparret har ikke længere bolig i kancellihuset. I dag bor de i Christian VIII's Palæ. I tilknytning til slottets urtehave produceres der også blomster til udsmykning af slottet.

Kresten Tommerup
, for mere end 10 år siden

Fredensborgdagene er ikke knyttet til Christian den Tiende, men til dennes farfar, Christian IX, den første glücksborger på tronen. Og hans dronning var ikke Juliane Marie, som dog ganske rigtigt har tilknytning til Fredensborg, idet hun havde slottet som en slags enkesæde små 100 år før. Det er vel også værd at nævne, at regentparret benytter slottet som bolig en stor del af året - og måske at barokslottet havde en forgænger - Østrup Slot og Jagtgaard - helt tilbage fra Christian V.s tid. Her var en vigtig del af hesteavlen fra Frederiksborg/Esrum henlagt frem til det nuværende barokslots opførelse.

Bidrag til Fredensborg Slot

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Nyt hus til kål og oranger

Det var på Fredensborg slot, kong Christian den Tiende og dronning Juliane Marie i de såkaldte…

Billeder (9)