Fredericia Voldeport

Den vinkelrette fæstning

Af

Fredericia blev anlagt som en fæstning i 1650. På landsiden fik byen form som et cirkeludsnit med ni store bastioner med voldgrave. Mod søen fik byen en noget svagere befæstningslinje samt et kastel til det sidste forsvar. Det er tydeligt, at byen er planlagt som en…

Bidrag til Fredericia - volde og byplan

Feldmarschall Gablenz redede Landsoldaten.

0 kommentar 0 anbefalinger

Vi skylder den østrigske Feldmarschall Gablenz tak for, at vi har bevaret Landsoldaten. I 1864 blev vi angrebet af et preussisk og et østrigsk korps under Overgeneral Wrangel. I voldsomt vintervejr gik Danskerne tilbage fra Dannevirke til Dybbøl, Fredericia og Nørrejylland. Preusserne koncentrerede sig om Dybbøl, og Østrigerne om Fredericia. Hovedkampen sluttede ved Dybbøl med stormen den 18. april. Østrigerne belejrede Fredericia ret passivt. Lunding fandt derfor ikke situationen truende, men krigsminister og regering var dybt bekymrede efter nederlaget på Dybbøl og beordrede den 26.april: ”Røm omgående Fredericia uden kamp”. På to dage lykkedes det via den store landgangsbro ved Østerstrand at evakuere hele garnisonen uden at Østrigerne opdagede det. Da de den 29.april under Feldmarschall Gablenz rykkede ind ad Prinsens Port, aflagde de honnør for ”Landsoldaten” i respekt for udfaldet 6.juli 1849. 30.april ankom overgeneralen og den tyske kronprins. Wrangel gav ordre til, at ”Landsoldaten” skulle nedtages og fragtes til Berlin til omsmeltning, men Gablenz indvendte, at dét ville være at nedværdige en tapper modstander. Han blev støttet af den tyske kronprins, Wrangel måtte bøje sig. Henning Høngsmark Oberst

Den tapre landsoldat

Natten var klam og kold. De danske soldater rykkede ud af Fredericia fæstning den 6. juli 1849 for …

Hvem stod model til landsoldaten

Modellen til Landsoldaten var husmand i Tybjerglille på Sjælland? Han hed Christian Christiansen.…