Fredericia Voldeport

Den vinkelrette fæstning

Af

Fredericia blev anlagt som en fæstning i 1650. På landsiden fik byen form som et cirkeludsnit med ni store bastioner med voldgrave. Mod søen fik byen en noget svagere befæstningslinje samt et kastel til det sidste forsvar. Det er tydeligt, at byen er planlagt som en…

Bidrag til Fredericia - volde og byplan

Prins Frederiks ophold i Fredericia i årene 1834 -39

0 kommentar 0 anbefalinger

Trods den lidt prekære baggrund kastede opholdet en vis glans over Fredericia. Christian VIII s søn kronprins Frederik udviste fra barndommen en række uheldige karaktertræk. Ingen kunne holde hans interesse fangen, når emnerne var skolegang og lærdom, hvorimod han var i sit es, når det drejede sig om fest, druk og soldeture i byen. Ved siden af ægtefællen prinsesse Wilhelmine dyrkede han balletdanserinden Jensine Weiner. Kongen tog affære ved først at sikre sig, at regimentschefen general Castonier i Fredericia ville påtage sig genopdragelsen. Forinden var det omhyggeligt indskærpet prinsen, at han havde at efterkomme enhver befaling fra Castonier. Herefter blev sønnen installeret i Palæet i Fredericia og ansat som kommandør af Fynske Infanteri Regiment i Fredericia. Castonier skulle ugentlig indberette om prinsens opførsel, og om hvem han havde omgang med. Prinsens arbejdsopgaver tog ikke megen tid, så der blev stadig megen tid til fisketure, rideture, jagter, druk og selskabelighed. I november 1834 dukkede Jensine Weiner op i Fredericia, men det blev tolereret af kongefamilien, for nu var prinsen skilt fra prinsesse Wilhelmine. Året efter fik Jensine besøg af Louise Rasmussen, en veninde fra teatertiden, men det blev Castonier for meget. ”To duller vil jeg Gud døde mig ikke vide af i Fredericia, vi har så Gu´nok i én”. Ingen kunne dengang vide, at hun 15 år senere skulle blive gift med kongen.

Den tapre landsoldat

Natten var klam og kold. De danske soldater rykkede ud af Fredericia fæstning den 6. juli 1849 for …

Hvem stod model til landsoldaten

Modellen til Landsoldaten var husmand i Tybjerglille på Sjælland? Han hed Christian Christiansen.…