Reformert Skole i Fredericia

Byen på Bersodde

Af

Fredericia er sammen med Christianshavn Danmarks eneste gennemførte renæssanceby. Byen er anlagt på kongeligt bud i 1650 som et fæstningsanlæg på halvøen Bersodde. Beliggenheden var valgt ud fra militære hensyn. Byen blev opført efter en nøje plan med…

Bidrag til Fredericia

Hvordan asylretten også kunne bruges

0 kommentar 0 anbefalinger

Bønnelycke skriver, at et barnebarn af vægteren Niss fortalte, at familien stammede fra Frankfurt. Her voksede manden op som fattig skræddersvend og forelskede sig i billedskærer Aackermanns datter. Denne familie var imidlertid så velhavende, at en fattig skræddersvend ikke kunne komme på tale som brudgom. Niss havde derfor bortført sin udkårne, og parret søgte til Fredericia og udnyttede her Jus Asyli, der altså også udgjorde et tilflugtssted for ulykkeligt forelskede mennesker. 0g Det er overleveret mig fra en mand på vor fabrik, skrev Bønnelycke. At en asylant kom til vor by. Han var katolik og fra Iglau langt nede i Tyskland. Han havde været nødsaget til at bortføre sin kommende kone og søge tilflugt i fremmede lande. Han endte i Fredericia og fik asyl, hvorefter lovens lange arm ikke kunne nå ham i 50 år. Hun var fra en højere gejstlig familie, som ikke kunne anerkende vor arbejder som ægtemand. Konen bar trods den nu fremskredne alder spor af at have været endog ualmindelig smuk, og deres døtre slægtede hende på, hvorimod hans ydre vanskeligt kunne tænkes nogensinde at have været bedårende.

Stormen på Fredericia

Den svenske konge Karl X Gustav stod 24. august 1657 foran den nyanlagte fæstning ved Fredericia.…