Reformert Skole i Fredericia

Byen på Bersodde

Af

Fredericia er sammen med Christianshavn Danmarks eneste gennemførte renæssanceby. Byen er anlagt på kongeligt bud i 1650 som et fæstningsanlæg på halvøen Bersodde. Beliggenheden var valgt ud fra militære hensyn. Byen blev opført efter en nøje plan med…

Bidrag til Fredericia

Rigsmarsk Anders Billes sidste hvilested

0 kommentar 0 anbefalinger

Anders Bille er gravsat i en krypt i Haarby Kirke på Fyn. I krypten under Haarby kirke på Fyn står en ny, stor læderomvunden kiste. Her hviler Anders Bille, i levende live herre til Damsbo og Løgismose. Han var den sidste, der bar titlen rigsmarsk, og blev dødeligt såret 24. oktober 1657, da svenskerne nærmest jævnede fæstningen med jorden. Han døde af sine sår 10. november samme år og blev indsat i det kapel på Løgismose, han selv havde bygget. Kisten bevogtedes af en svensk æresvagt resten af krigen. 7. november 1660 fandt begravelsen sted fra domkirken i Odense og efter højtideligheden førtes kisten til Haarby Kirke og blev hensat i krypten under koret, hvor den stadig befinder sig og kan beses i kirkens åbningstider. Krypten blev istandsat i 1995 og Bille ligger nu i en flot, sort læderkiste, som han blev lagt over i 7. november 1997 – altså 337 år efter begravelsen. Krypten blev muret til i 1856 og først genopdaget i 1937, hvor man undersøgte gulvets bæreevne for en ny døbefond. Krypten, der i hvert hjørne har en sandstens-engel stående, og i loftet en figur af Gud og Helligånden i form af en due hængende, er absolut et besøg værd. Ole Dyrn Oberstløjtnant

Stormen på Fredericia

Den svenske konge Karl X Gustav stod 24. august 1657 foran den nyanlagte fæstning ved Fredericia.…