Frederiksdal

Fransk landhus i Danmark

Af

Det lille lystslot Frederiksdal ligger smukt på sin bakketop ved Furesøens sydøstende, højt hævet over den gamle Mølleådal. Landstedet er opført 1744-45 af landets førende arkitekt, hofbygmester Nicolai Eigtved. Bygherren var Christian den Sjettes…

Bidrag til Frederiksdal

Christian VI giver Frederiksdal til Johan Sigismund Schulin

0 kommentar 0 anbefalinger

Kort tid efter Christian VI er blevet konge i 1730, tilbydes Johan Sigismund Schulin at blive hans rådgiver. Christian VI havde kendt ham som huslærer for kongens svogre. I 1735 adskilles Bagsværd By fra Frederiksdal Gods Schulin udnævnes til en række stadig vigtigere stillinger og adles. Han er ven af kongehuset og tilbydes fra 1739 at måtte bruge bygninger og have i Frederiksdal. Jorderne er bortforpagtet de næste tre år. Kongen forærer området og herunder søer og damme til Schulin som nytårsgave d. 30. december 1743. I 1744 igangsætter Schulin planer for familiens sommerresidens. I 1746 før Schulin er færdig med sit byggeri dør Christian VI og det bliver hans søn Frederik V, som deltager i housewarming i 1947. Frederik V beholder Schulin i Gehejmerådet og som udenrigsminister I 1750 dør grev Schulin. I 1752-1753 ombygges Frederiksdal Slot til det som vi kender i dag.

Minister fik fristed i gave af kongen

Frederiksdal blev Danmarks første borgerlige sommerhus på sin vis. Lystslottet blev i hvert fald…