Frelserens Højde i Vigersted Kirke

Kalkmaleri

Af

I Vigersted Kirke finder man et kalkmaleri fra 1450-75 i våbenhuset, som kaldes "Frelserens Højde". Samme motiv er i Sct. Bendts Kirke i Ringsted fra o. 1400 og i Køge Sct. Nicolai Kirke fra o. 1500. Måske har man kunnet købe papirstrimler, som var 1/16…

Frelserens Højde, et kalkmaleri

0 kommentar 0 anbefalinger

I Vigersted Kirke finder man et kalkmaleri fra 1450-75 i våbenhuset, som kaldes "Frelserens Højde". Samme motiv er i Sct. Bendts Kirke i Ringsted fra o. 1400 og i Køge Sct. Nicolai Kirke fra o. 1500. Måske har man kunnet købe papirstrimler, som var 1/16 af Frelserens højde. At det er 1/16 af frelserens højde er ikke tilfældigt. Dette mål nævnes i flere beretninger om lignende motiv, som man kender over hele Europa. På disse papirstrimler var der skrevet ord til beskyttelse mod mange farer og alt ondt. Man ved, at Kejser Karl den Store fik sådanne ord i et brev fra pave Leo III. ”Den, som gudelig vil have den [Frelserens højde] eller bære den på sig, kan ikke dø af brat død, ej heller ved ild, ej heller ved vand, ej heller ved pil, ej heller ved storm, ej heller ved torden, ej heller ved gift, ej heller ved onde ånder, ej heller med mened, ej heller ved onde menneskers vidnesbyrd.” P. Severinsen, Frelserens Højde. Danske Studier. Udgivne af Gunnar Knudsen og Marius Kristensen 1926. København, Nordisk Forlag.

Bidrag til Frelserens højde i Vigersted Kirke

I Vigersted Kirke finder man et kalkmaleri fra 1450-75 i våbenhuset, som kaldes "Frelserens…