Frijsenborg
Fakta

Gylden tid på godset

Af

Ved Hammel i Østjylland ligger Frijsenborg, en af Danmarks mest markante herregårde. Den imponerende hovedbygning er skabt mellem 1859 og 1867 af en af landets førende arkitekter, Ferdinand Meldahl, til lensgreve C. E. Krag-Juel-Vind-Frijs. Frijsenborg, der er…

Vis mere

Bidrag til Frijsenborg

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Godsejernes ukronede konge

Tid / Periode 1850 1900
3 kommentarer 0 anbefalinger

Frijsenborg er mest kendt for den fremtrædende rolle, som bygherren, lensgreve C. E. Krag-Juel-Vind Frijs, spillede på den politiske scene i slutningen af 1800-tallet. Grundloven i 1849 indvarslede afviklingen af det traditionelle godssystem. Len og stamhuse og alle privilegier som for eksempel adel, titel og rang blev afskaffet. Men gode konjunkturer i sidste halvdel af 1800-tallet gjorde alligevel perioden til en gylden tid på mange danske herregårde. Stærkt medvirkende til fremgangen var de såkaldte ”godsejerregeringer”, som C. E. Krag-Juel-Vind Frijs stod i spidsen for. Med lensgreven som konseilpræsident lykkedes det i 1866 at revidere Grundloven. Dermed sikrede de konservative godsejere sig den politiske kontrol med samfundet i den følgende generation.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (3)

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 12 år siden

H.C.Andersen har været på Frijsenborg tre gange. Der er mange artikler om besøget.

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 12 år siden

Redaktør Jesper Laursen har skrevet en fremragende bog om herregårdsjagt, herunder Frijsenborg. Den hedder: "Herregårdsjagt i Danmark".

Hanne Pedersen
, for mere end 13 år siden

Maleren Otto Bache (1839-1927) har malet flere billeder på Frijsenborg, bl.a. "Slutning på parforcejagten på Frijsenborg 1882", signeret Otto Bache 1884. Han udførte det dels på Frijsenborg, dels flere af portrætterne i København. Desuden har han udført loftsmalerier - dels 4 ovale af de 4 vinde omkransende det store midterfelt med forårets komme. Men har han også været med til at udføre loftmalerierne i hall'en eller er det Hilker eller en anden ? Motiverne minder om Otto Baches billeder af englebørn til Det kongelige Teater.

Bidrag til Frijsenborg

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Godsejernes ukronede konge

Frijsenborg er mest kendt for den fremtrædende rolle, som bygherren, lensgreve C. E. Krag-Juel-Vind…

Billeder (2)