Frimurerlogen set fra Blegdamsvej

Skræmmende og højtidelig

Af

Frimurerlogen på Blegdamsvej i København er resultatet af en konkurrence. Den blev afholdt i 1920 blandt Frimurerordenens arkitektmedlemmer. I bedømmelseskomitéen sad Martin Nyrop, arkitekten bag Københavns Rådhus. På dette tidspunkt var arkitekturen præget af…

Bidrag til Frimurerlogen

Meget langt fra beskeden

1 kommentar 1 anbefalinger

Synet af Frimurerlogen på Blegdamsvej kan virke nærmest skræmmende. En stor grå blok med et overdimensioneret indgangsparti, flankeret af to monumentale joniske søjler. Den voldsomme stil er fra epoken efter første verdenskrig. Den har vanskeligt ved at finde forståelse i en tid, der ikke har samme trang til det pompøse. Det er også svært at se bort fra, at den under besættelsen var hjemsted for de værste nazistiske elementer. Pudsigt nok har bygningens stil da også stor lighed med Hitlers regeringsbygninger i Berlin eller Mussolinis i Rom. Associationen er dog alligevel uretfærdig. Det har aldrig været hverken arkitektens ellers logeordenens hensigt at signalere fascistoide synspunkter. Tværtimod skulle den højtidelige arkitektur udtrykke en stræben mod det ideelle. En tankesæt, der præger frimurernes gerning.

KlausF

Synet af Frimurerlogen på Blegdamsvej kan virke nærmest skræmmende. En stor grå blok med et…