Forsvarets hemmelige brændstoflager

Af

I 1953 blev der for NATOs infrastrukturmidler etableret et nedgravet rørsystem til distribution af brændstof til især de jyske flyvestationer. Anlægget skulle være hemmeligt og fik navnet Jyske Rørsystem, indtil det i 1967 skiftede navn til NEPS (North European…

Bidrag til Gadholt hovedkvater

Sidste salgsdato for 3,7 mill. liter brændstof

0 kommentar 0 anbefalinger

NEPS-systemet var under Den Kolde Krig fyldt med ca. 10 millioner liter brændstof, hvoraf størstedelen var jetfuel. Brændstoffet blev opbevaret under tryk, således at man hurtigt kunne konstatere brud på rørene. Da truslen fra øst var på sit højeste, gik der store mængder jetfuel til de tyske jagerfly, hvoraf mange var konstant på vingerne, men efter afspændingen fik brændstoffet lov til at ligge lidt længere i tankene. Brændstof har ligesom mælk har en sidste anvendelsesdato, og i 2002 stod NEPS i den situation, at 3,7 mill. brændstof var på vej til at blive for gammelt. En af medarbejderne i Gadholt fik derfor den enkle idé, at man kunne sætte en annonce i avisen, og det gav bonus. Et olieraffinaderi købte hele molevitten.

NEPS-systemet var under Den Kolde Krig fyldt med ca. 10 millioner liter brændstof, hvoraf…