Gammel Brattingborg og Tranebjerg Kirke

Ubudne gæster på Samsø

Af

Gl. Brattingsborg ligger ved Tranebjerg på Samsø som et stort voldsted, omgivet af en dobbelt voldgrav. Voldstedets historie var ukendt indtil en arkæologisk udgravning i 2008, der afslørede en spændende historie. På toppen af borgbanken blev der fundet…

Bidrag til Gammel Brattingborg

Marsk Stigs plyndrede kongens borg

0 kommentar 0 anbefalinger

En historie fra middelalderen fortæller, at den fredløse marsk Stig i årene efter mordet på kong Erik Klipping i 1286 i Finnerup Lade drog på plyndringstogter rundt i landet, hvor han ”nedbrød borgen på Samsø”. Det var Kronen, der ejede øen, så det har uden tvivl været et kongeligt borganlæg. Meget tyder på, at det netop er Gl. Brattingsborg, der hentydes til. Fundene viser, at borgen ophørte omkring 1300, og kirken blev opgivet kort tid efter. Det passer godt sammen med dateringen af den nuværende sognekirke i Tranebjerg, der blev opført i 1300-tallet - formentlig som afløser for den gamle borgkirke.

En historie fra middelalderen fortæller, at den fredløse marsk Stig i årene efter mordet på kong…