Gjeddesdal 1805

Godset, der gik forrest

Af

I 1676 blev Greveegnens eneste gods anerkendt som adelig sædegård. I årene forinden havde storgodsejer Holger Vind opkøbt bondegårde omkring de jorde, han i forvejen havde erhvervet til gården Pårup. I 1672 byggede han en ny hovedgård, som han navngav Gjeddesdal…

Bidrag til Gjeddesdal gods

Arvelig nytænkning

0 kommentar 0 anbefalinger

I 1822 overtog Valentiner-slægten godset. Heinrich Valentiner blev kendt for at etablere Danmarks første mejeri i 1829. Hans søn Adolph Valentiner var den første, der merglede og gennemdrænede sine jorde med teglrør i 1848 og derved øgede udbyttet væsentligt. Han fremlagde sine produktionsregnskaber til offentlig skue som en af de første og var med til at starte Tune Landboskole. Allerede i 1864 opfordrede han egnens bønder til at slå sig sammen i fællesmejerier. Tredje generation af Valetiner-slægten, Heinrich Nicolai Valentiner, var initiativtager til Danmarks første vandmejeri i 1868. På godsets matrikel står en lille bygning tilbage fra dette vandmejeri. Også verdens første mælkecentrifuge kørte på Gjeddesdal Gods - i 1876.

Arvelig nytænkning

I 1822 overtog Valentiner-slægten godset. Heinrich Valentiner blev kendt for at etablere Danmarks…