Gjøl
Fakta

Fiskerlejet midt i fjorden

Af

Gjøl er både navnet på en ø midt i Limfjorden og en landsby langs øens sydlige strand. Herfra har gjølboerne taget ud for at fiske gennem århundreder. Tidligere fiskede de direkte fra stranden, og der ligger stadig mange joller i vandet og fiskeredskaber i…

Vis mere

Bidrag til Gjøl

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Furore blandt fiskerne på Gjøl

1 kommentar 0 anbefalinger

Fiskeriet fra Gjøl blev landskendt med Hans Kirks roman Fiskerne fra 1928. Romanen handler om en gruppe fiskere fra Vesterhavskysten, som bosætter sig på Gjøl og om konflikten mellem de indremissionske tilflyttere og gjølboernes lysere grundtvigianisme. Handlingen bygger på virkelige begivenheder, som Hans Kirk kendte til. Hans far stammede nemlig fra en fiskerslægt fra Harboøre. I 1925 tog forfatteren til Gjøl, hvor dele af familien havde slået sig ned. Han flyttede ind på kroen og iagttog byens liv. Da romanen udkom tre år senere, skabte den stor furore blandt Gjøl-fiskerne. Men den blev fornemt modtaget af anmelderne. Romanen er udkommet i mere end 400.000 eksemplarer. I midten af 1970’erne blev Fiskerne filmatiseret til tv.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 8 år siden

Ja, læs "Fiskerne". Jeg har selv boet to år tæt ved Nykøbing Mors og meget tæt ved Limfjorden (som jo har mange historier). Det var i fiskerhuset "Skrænten 1" på Refshammeren (hvor der jo i gamle dage var meget fiskeri)

Bidrag til Gjøl

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Furore blandt fiskerne på Gjøl

Fiskeriet fra Gjøl blev landskendt med Hans Kirks roman Fiskerne fra 1928. Romanen handler om en…

Billeder (2)