Glavendrup-1
Fakta

Danmarks længste runeindskrift

Af

Da man i 1806 gravede sand ved Glavendrup, nordøst for Søndersø på Fyn, stødte man på en runesten. Runestenen fra 900-årene bærer Danmarks længste runeindskrift på sten med sine i alt 210 runetegn. Stenen hører sammen med en knap 60 meter lang skibssætning. …

Vis mere

Bidrag til Glavendrup

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Hvem opførte monumentet i Glavendrup?

Tid / Periode 900 1000
1 kommentar 1 anbefalinger

Runeindskriften lyder: "Ragnhild satte denne sten efter Alle gode, hæderværdige thegn. Alles sønner gjorde disse kumbler efter deres fader og hans kone efter sin mand, men Sote ristede disse runer efter sin drot. Thor vie disse runer. Til en ræte vorde den, som denne sten eller drager den efter en anden". Den sidste sætning er en forbandelse over den, der fjerner stenen eller sætter den som minde over en anden. ”Thegn” er en slags præst, og en ”ræte” er et skræmmeord. Ophavskvinden til monumentet i Glavendrup er formentlig den Ragnhild, der nævnes på runestenen. Den samme Ragnhild har sandsynligvis også lavet det lignende monument bestående af skibssætning og runesten der kendes fra Tryggevælde på Stevns.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Bjarne Fredberg Knudsen
, for mere end 5 år siden

Glavendrupstenen er naturligvis også udsat for syreregn svarende til Jellingstenene, som nu står beskyttet. Kulturarvstyrelsen bør snart gøre noget for at beskytte denne sten også! Lunden er iøvrigt præget af en hel del stimarkerings sten som intet har med de forhistoriske sten at gøre. Selve fortidsminderne og deres nære omgivelser manglede stadig et løft. En lille kilometer væk ligger Stensby hvor professor Hasn Peter Steensby blev født, som for 100 år siden var den første med hypotesen om at vikingerne fandt Amerika 500 år før Columbus. Hvorfor gør man ikke Glavendruplunden mere spændende med fortællinger om ham?

Bidrag til Glavendrup

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Hvem opførte monumentet i Glavendrup?

Runeindskriften lyder: "Ragnhild satte denne sten efter Alle gode, hæderværdige thegn. Alles …

Billeder (4)