Glavendrupstenen set østfra

Runestenen med den længste indskrift i Danmark

Af

Der er parkering med plads til en 8-10 biler ud mod Stenager. Dertil en græsplæne, picnicborde og et grillhus, og inden man kommer til selve skibssætningen er der flere andre sten som prøver at låne af stedets betydning.

Glavendrupstenen og skibssætningen

0 kommentar 1 anbefalinger

Glavendrupstenen har den længste indskrift på en dansk runesten på 210 tegn og udgør den vestlige ende af en skibssætning fra det tidlige 900-tal. Runestenens indskrift findes på et skilt på stedet: "Ragnhild satte denne sten efter Alle den blege (?), viernes gode hirdens højværdige thegn (høvding i hirden). Alles sønner gjorde disse kumler efter deres fader og hans kone efter sin mand men Sote ristede disse runer efter sin herre. Thor vie disse runer. Til en ræde vorde den, som øver vold mod denne sten eller slæber den bort til minde om en anden." Det er værd at bemærke at Ragnhild, Alles kone, formentlig har været gift med mindst en anden mand, for hun rejste også Tryggevældestenen på Sjælland over sin mand af et andet navn der, Tryggevældestenen som er blevet så maltrakteret ved at få boret 6 huller i sig som det kan ses i Nationalmuseets runestenssal i dag. Der er fundet 9 pitgrave indenfor skibssætningen, som dog alle var tomme og betydelig yngre end skibssætningen. Det er værd at sætte Glavendrupskibssætningen i perspektiv med kristendommens indtog i Danmark på den tid. Træerne der findes omkring skibssætningen i dag var der ikke da den blev bygget, og skibssætningen har kunnet ses på lang afstand, muligvis gjort så markant som udtryk for Ragnhilds og hendes sønners holden fast ved Asetroen og deres trods mod kristendommen. Glavendrupstenen var tæt på at blive solgt til ophugning på et tidspunkt, hvor specielt een lokal mand sagde at det kunne ikke være rigtigt, og han brugte resten af sit liv på at passe på Glavendrup skibssætningen. Han er hædret på stedet for sit arbejde og dedikation til stedet.

Bidrag til Glavendrupstenen

Glavendrupstenen har den længste indskrift på en dansk runesten på 210 tegn og udgør den…