Godthåb Hammerværk
Fakta

Industri drevet af vandkraft

Af

I 1859 indrettede smed Christian Zinck et hammerværk i den nedlagte papirmølle Godthaab syd for Aalborg. Sammen med sønnen Niels udviklede han hammerværket til en landskendt virksomhed, der producerede værktøj og redskaber til have og landbrug. Det oprindelige…

Vis mere

Bidrag til Godthaab Hammerværk

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Studietur - eller tidlig industrispionage?

Tid / Periode 1859
1 kommentar 2 anbefalinger

Christian Zinck var selvlært som smed. Før han i 1845 indrettede et lille, vanddrevet hammerværk i Sejlflod, havde han været på studietur til Grejsdalens Hammerværk. Fortællinger siger, at smeden gik til fods den lange vej mellem Nordjylland og Vejle. Han ville aflure værkets vanddrevne smedehamre. I 1859 købte Zinck den gamle papirfabrik Godthaab og gjorde den til et større hammerværk. Sønnen Niels uddannede sig i København, men blev kaldt hjem. Faren modtog ham med spørgsmålet: "Har du nogle penge, Niels?". Sønnike måtte låne far 50 rigsdaler til at få bragt papirerne i orden. Det gjorde Niels usikker på fremtiden. Men vandhjulet på hammerværket kom hurtigt op i omdrejninger.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Bente Kristoffersen
, for mere end 10 år siden

Historien om Zinks fabrikker er meget interessant, og der er et rigtigt smukt anlæg omkring fabrikken med træer, plæner, åløb mm.

Bidrag til Godthaab Hammerværk

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Studietur - eller tidlig industrispionage?

Christian Zinck var selvlært som smed. Før han i 1845 indrettede et lille, vanddrevet hammerværk …

Billeder (8)