Grathe Hede
Fakta

Slaget på Grathe Hede

Af

Den 28. oktober 1157 tørnede kong Valdemar og kong Svends hære sammen i et afgørende slag på Grathe Hede, 25 kilometer syd for Viborg. Det drabelige slag endte med, at Valdemar stod tilbage som sejrherre. Svend blev kort efter fanget i en mose i nærheden, udmattet …

Vis mere

Bidrag til Grathe Hede

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Svend, Knud og Valdemar

Lyt til fortællingen
Tid / Periode 1157
1 kommentar 0 anbefalinger

Slaget på Grathe Hede betød afslutningen på mange års blodig krig i Danmark. De rivaliserende konger Svend, Knud og Valdemar havde spillet skåninge, sjællændere og jyder ud mod hinanden for at vinde magten over hele riget. Svend havde myrdet Knud og såret Valdemar, og nu kom det endelige opgør. Med sejren fik kong Valdemar den Store ro til at genopbygge Danmark. Nu kunne han sammen med sin håndgangne mand, bisp Absalon, banke landets ydre fjender på plads. De hedenske vendere i Østersøområdet havde hærget og tyranniseret de danske kyster i årevis. Valdemar befæstede landet med solide borge. Med flåden gennemførte han effektive krigstogter i fjendens land.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Inge Heede Hertoft
, for mere end 5 år siden

Henning Ringgaard Lauridsens udlægning af mordene på Knud og Svend er den, Saxo gav videre. Han var som bekendt ansat af Absalon og Valdemar til at skrive en danmarkshistorie, og det havde nok ikke været godt for hans helbred, hvis han havde sagt noget andet. Men det var svært praktisk for Valdemar, at det gik, som det gik - og der er delte meninger om, hvor lidt og hvor meget lod og del, Svend egentlig havde i mordet på Knud. Eller om det var Valdemar.

Bidrag til Grathe Hede

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Svend, Knud og Valdemar

Slaget på Grathe Hede betød afslutningen på mange års blodig krig i Danmark. De rivaliserende…

Billeder (3)