Grimmerhus

Arkitekt Johan Daniel Herholdts oversete villa i Middelfart

Af

Grimmerhus er bygget som enkesæde under Hindsgavl i 1857. Det er den kendte arkitekt Johan Daniel Herholdt, der er mesteren. I dag tilhører det smukt renoverede hus Middelfart Kommune og rummer Danmarks Keramikmuseum "Clay". Det er smukt beliggende i…

Grimmerhus - en tidlig villa af Herholdt

0 kommentar 0 anbefalinger

Når man læser om landets arkitekturhistorie og ikke mindst om perioden lige efter midten af 1800-tallet – den historicistiske periode, så møder vi store navne som Bindesbøll, Herholdt og Meldahl. Bindesbøll er mester for Thorvaldsens museum, Meldahl er mester for det gamle råd-, ting- og arresthus i Fredericia (1860) og Herholdt for Universitetsbiblioteket i Fiolstræde i København. Der er da vist lidt Bindesbøll i Grimmerhus når man sammenligner med hans fine psykiatriske hospital i Risskov (1850). Men nok lidt for langt væk fra den pompøse og broderede stil i Meldahls rådhus i nabobyen Fredericia på den anden side bæltet. – Grimmerhus er tegnet af et af den tids tre store navne. Vi finder hans ånd og hånd i flere bygningsværker på Fyn. Tag det middelalderinspirerede gods Erholm ved Årup (1850), Odenses gamle rådhus (1880) og såmænd også domkirken i vor fynske hovedby (1864). Manden er arkitekt Johan Daniel Herholdt (1818-1902). Ganske utroligt og ufortjent, at man har glemt at kreditere ham for Grimmerhus blandt hovedværkerne i vor arkitekturhistorie. – Herholdt er opvokset i København og oprindeligt uddannet tømrer – og sidenhen arkitekt. I sin studietid boede han til leje ved Christiansborgs ridebane med udsigt til byggepladsen for det dengang vildt moderne museum for vor berømte billedhugger. Han har rejst i Norden og studeret middelalderens bygninger samt studeret i Italien, hvor han sugede til sig fra landbygninger og renæssancepaladser. – Gennem flere år var han med til at restaurere Odenses domkirke i stor respekt for dens oprindelighed. Og savner man et og andet ved Odenses gamle rådhus, er det ikke så mærkeligt, thi Herholdt havde udstyret det med et højt italiensk renæssancetårn, der måtte vige for en senere udvidelse. – Grimmerhus stod færdigbygget 1857 som enkesæde under Hindsgavl. Det er en af landets første villaer. Herholdt samler her på sin originale måde nordiske, italienske og engelske stiltræk. Et smukt og helstøbt værk i ler – en passende ramme om et museum for keramik. I respekt for dette værk åbnedes i 2015 i passende afstand og mestendels underjordisk en moderne tilføjelse, der bl.a. skal skabe plads til den store samling af kongeligt porcelæn, der her har fundet et hjem.

Bidrag til Grimmerhus

Når man læser om landets arkitekturhistorie og ikke mindst om perioden lige efter midten af…