Kartoffelsnapsen der gik i arv

Af

Kong Frederik den Femte ønskede at kolonisere de tyndt befolkede hedeegne i Jylland. Derfor anlagde han landsbyerne Grønhøj og Havredal og hentede 88 tyske familier til Alheden i 1758. De tyske kolonister var vinbønder, men de fik tilnavnet ”kartoffeltyskere”,…

Smeden som redningsmand

0 kommentar 0 anbefalinger

Grønhøj Kro blev kongeligt privilegeret i 1848. Privilegiet betød, at alle kunne få et måltid mad og en seng at sove i, uanset hvornår på døgnet, de kom til kroen. Til gengæld måtte kromanden frit brænde brændevin. Det kunne gå lystigt til, når der blev indtaget brændevin. St. St. Blicher har i novellen ”Natmandskrig” skildret et slagsmål, som fandt sted på kroen. Han beskriver, hvordan den store lokale smed til sidst blev tilkaldt for at smide slagsbrødrene ud. Særlig genstridig var ”Lange Margrethe”, som satte sig til modstand med to lange knive og et hav af skældsord.

Bidrag til Grønhøj Kro

Grønhøj Kro blev kongeligt privilegeret i 1848. Privilegiet betød, at alle kunne få et måltid…