Grønlandske Handels Pakhus
Fakta

Hvalfedt i lygtepælen

Af

Grønlandske Handels Pakhus blev opført i 1766-67 som en imponerende 23 fags bygning af murermester J. C. Conradi. Det hed i starten Islandske Pakhus men skiftede navn til Grønlandske Pakhus. Frem til omkring 1800 stod pakhuset som en enlig kæmpe, før der blev…

Vis mere

Bidrag til Grønlandske Handels Pakhus

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Tran til tranlamper

Lyt til fortællingen
Tid / Periode 1750 1950
3 kommentarer 0 anbefalinger

Grønland blev en dansk koloni i 1700-tallet. Fra 1750 stod Det almindelige Handelskompagni for handelen på Grønland, og i 1763 fik kompagniet handelen på Island, Færøerne og Finmarken. I 1776 overtog den danske stat driften og gav den Kongelige Grønlandske Handel monopol på al handel i Grønland. Monopolet varede indtil 1950. Den danske interesse i Grønland var især økonomisk. For tran lavet af hvalfedt var i høj kurs, da det blev brugt som brændstof til gadelamper og til at smøre maskineriet på datidens stoffabrikker. Men hvalfangsten svigtede, og den Kongelige Grønlandske Handel valgte i stedet at satse på fangerkulturen i Grønland, hvor udbyttet var spæk og skind.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (3)

Peter Storm
, for mere end 13 år siden

Men husk på vore hjemlige småhvaler – marsvinene. De blev jaget i gamle dage i Middelfart. Læs mine fortællinger herom på siden: "Marvsinsjagten endte på Svinø" og "Marsvinebrønden i Middelfart".

Benjamin Asmussen
, for mere end 13 år siden

Der har sneget sig en fejl ind i begge tekster. Det var Finmarken, ikke Finland, der blev handlet på i denne sammenhæng.

Martin Hilker
, for mere end 13 år siden

I dag huser bygningen kulturhuset Nordatlantens Brygge, der året rund viser kunst og kultur fra Færøerne, Grønland og Island. I bygningen kan man også finde restaurant noma, Færøernes og Grønlands repræsentationer samt Islands ambassade.

Bidrag til Grønlandske Handels Pakhus

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Tran til tranlamper

Grønland blev en dansk koloni i 1700-tallet. Fra 1750 stod Det almindelige Handelskompagni for…

Billeder (2)