Grønnestrand 1910

Mølle til egen gård

Af

Grønnestrand Mølle menes opført i 1886. Den betjente kun en enkelt gård. Møllen har ikke noget egentligt fundament. De syv gennemgående stolper står på flade natursten. Møllen var oprindelig stråtækt. I dag er den tækket med lyng på kroppen og tagpap på…

Bidrag til Grønnestrand Vindmølle

Fattigmandshollænder

0 kommentar 0 anbefalinger

Efter at mølleriet ved lov blev et frit erhverv i 1852, skød nye vindmøller op som paddehatte. De fleste af disse møller var hollandske vindmøller. Her skulle kun hatten drejes for at få vingerne op i vinden. Med et centralt hjul, kaldet stjernehjulet, kunne man fordele kraften ud til flere maskiner. I det sandede Vestjylland var der hverken brug for eller råd til en stor flot "hollænder". Derfor byggede man ved Grønnestrand en lille mølle med drejelig hat, men uden stjernehjul og kun én kværn. Udvendigt ligner den en lille hollandsk mølle, men i sit indre er den indrettet som de gamle stubmøller.

Efter at mølleriet ved lov blev et frit erhverv i 1852, skød nye vindmøller op som paddehatte. De…