Gudum Kloster
Fakta

I Trælborgdalen ved Gudum mellem Lemvig og Struer lå i middelalderen Gudum Kloster, et nonnekloster tilhørende Benediktinerordnen. Det nævnes første gang i 1268, men må have eksisteret i nogen tid forud herfor. I 1484 blev klosteret udsat for omfattende…

Gudum -et helligsted

0 kommentar 0 anbefalinger

Gudum er et meget gammelt stednavn fra før kristendommen. Dem der har boet på egnen har givet stedet dets navn, fordi de nok har dyrket deres guder der. Lige ovenfor Gudum ligger Råbjerg Høj, som ligner en stor gravhøj, og rundt om den ligger der mindre gravhøje. Det er ikke utænkeligt, at de gamle har set Råbjerg Høj, som er en istidsformation (Kamebakke eller hatformet bakke), som en slags kæmpegravhøj. Historien om jætten Langben Rise, der skabte højen ved at tabe grus ud af sin vante som sprak, kan være et minde om, at Råbjerg Høj var knyttet til den førkristne religion, som man i kristen tid anså for, at være dæmonisk. Anknytning til den førkristne religion er yderligere understreget af den nærliggende Vium, hvilket også er en betegnelse for helligsteder i førkristen tid. Med tanke på, at der er blevet anlagt et kloster i tilknytning til Gudum, er det måske ikke usandsynligt, at stedet var et religiøst centrum i førkristen tid. Netop den tendens til, at anlægge religiøse institution, kirker og klostre, i tilknytning til vigtige førkristne steder ses overalt i Skandinavien.

Bidrag til Gudum Kloster

Gudum er et meget gammelt stednavn fra før kristendommen. Dem der har boet på egnen har givet…