Fibulaen fra Flyvestation Værløse

En fibula fra jernalderen

Flyvestation Værløse i Furesø Kommune

Det hemmelige hagekors

0 kommentar 0 anbefalinger

Under besættelsen af Flyvestation Værløse 1940-1945, fandt danske arkæologer ved tyskernes udviddelse af landingsbanen, en sjælden fibula i en jordfæstegrav fra jernalderen. Det opsigtsvækkende ved fundet var ikke kun den meget smukke fibula, men også indskriften Alugod samt et hagekors. For at undgå at tyskerne beslaglagde fibulaen som bevis på at danskerne var ariere i jernalderen, blev den holdt skjult indtil krigens slutning. Fibulaen er i dag udstillet på Nationalmuseet som en af de fornemeste fibulaer fra jernalderen, og som et af de tidligste eksempler på anvendelsen af skriftsprog i Danmark. Hagekorset anses i dag for at være et forhistorisk soltegn der spredte sig til mange kulturer over hele verden.

Bidrag til Guld fra Flyvestation Værløse

Under besættelsen af Flyvestation Værløse 1940-1945, fandt danske arkæologer ved tyskernes…