Hellig Kvinde

Helligkvinde og hendes forstenede børn

Af

Øst for Gyldensåens udløb findes en af øens mest spektakulære samlinger af bautasten. Stengruppen kaldes for Helligkvinde. En af stenene står på en lav røse (stenhøj), mens en lignende sten ligger ved siden af. Øst for denne røse er en oval ring af ni sten.…

Bidrag til Gyldenså, Helligkvinde

Hvad er bautasten, og hvad blev de brugt til?

0 kommentar 0 anbefalinger

Bautasten er nogle aflange sten, der er rejst på højkant, og dybt nedgravede i undergrunden, så de står godt fast. De stammer fra den sene del af bronzealderen eller jernalder. I modsætning til for eksempel runesten er der ingen indskrifter på dem, og de kan variere meget i størrelse. Bautasten kan stå alene eller, som i dette tilfælde med Helligkvinde, i grupper. Især Bornholm er meget rig på bautasten, men de findes også i andre dele af landet. Ofte markerer de et begravelsesområde eller et kultisk område – på Bornholm ses de ofte i forbindelse med røser, høje og brandgrave.

Bautasten er nogle aflange sten, der er rejst på højkant, og dybt nedgravede i undergrunden, så…