Pumpemøllen ved Store Stegø

Pumpemøllerne i landskabet

Af

Lige øst for Bogense findes en af Nordfyns smukkeste inddæmninger. Den inddæmmede strand blev vundet fra havet i 1871 finansieret af godsejer J. H. E. greve Bernstorff-Gyldensteen. De 581 hektar blev afsnøret ved at forbinde øerne Store Stegø, Lindholm og Langø…

Richard Carstensen

0 kommentar 0 anbefalinger

Den ledende ingeniør på landvindingsprojektet var digeinspektør Richard Carstensen (1822-1901), lillebror til Tivolis grundlægger, Georg Carstensen. Familien stammede fra Pellworm i den Slesvigske marsk, hvor Richard erhvervede sine landvindingskundskaber. I 1870'erne projekterede Carstensen tre inddæmninger på Nordfyn (Gyldensteen, Fjordmarken og Egebjerggård) samt Saltbæk Vig i Vestsjælland. Alle steder findes hans karakteristiske pumpemøller endnu, selvom de er ombyggede eller forfaldne. Richard Carstensen var også medlem af Kystsikringskommissionen i 1874 og var således været en ledende skikkelse i det danske landvindingseventyr.

Bidrag til Gyldensteens inddæmmede strand

Richard Carstensen