Halsskov Vænge 1

Seks dysser og 72 gravhøje

Af

I Halskov Vænge på Østfalster kan du gå på opdagelse i et gammelt kulturlandskab. I den lille skov med gamle egetræer findes seks dysser fra stenalderen og 72 gravhøje fra bronzealderen. Dysserne og højene blev bygget i åbent landbrugsland. Først i slutningen …

Bidrag til Halskov Vænge

Når sten kan lugte brød

Tid / Periode -3500 -500
2 kommentarer 0 anbefalinger

Folk fortæller, at Spejderstenen vender sig, når den lugter nybagt brød. Hvorfor skulle den reagere på lugten af brød? Lignende sagn kan lede os på sporet. På Samsø har barnløse kvinder engang ofret brød til en stor sten. Ved en sten i Nordvestjylland blev der ofret brød til en vætte, en slags nisse, der boede i stenen. Så ville han skaffe frugtbarhed til afgrøderne. Når en sten vendte sig, var det tegn på, at offeret var vel modtaget. Ved Spejderstenen er baggrunden gået i glemmebogen. Fortællingen giver et glimt af ældgamle offerskikke ved hellige sten. Spejderstenens oprindelige navn er ukendt. Den er et gammelt mødested for egnens unge. Den pyntes stadig med blomster. Navnet har den fået, fordi spejdere har haft arrangementer ved stenen.

Peter Storm
, for mere end 5 år siden

Her kom jeg for første gang for en halv snes år siden og blev straks grebet af den forunderlige stemning under træerne mellem gravhøjene. En særlig stemning, der væltede ud af en eventyrbog af en slags.

Cathrine
, for mere end 6 år siden

Jeg kommer fra sønderjylland, fra en lille by der hedder Hovslund, derude har vi en sten der bliver kaldt brødstenen. Vi fik også at vide da vi var små at stenen vendte sig når den lugtede nybagt brød, :) Har altid undret mig over hvorfor man sagde det :).

Folk fortæller, at Spejderstenen vender sig, når den lugter nybagt brød. Hvorfor skulle den…