Fingerring fra 1100-tallet

En kirkegård fra den tidlige middelalder

Af

Ved motorvejskrydset i Viby vest for Århus, udgravede Moesgård Museum en kirkegård, en helligkilde og et kapel, som har været knyttet til dyrkelsen af legenden om Hellig Nils. Kirkegården udmærkede sig ved at have nogle af de bedst bevarede skeletter fra den…

Fingerringen fra Viby

0 kommentar 0 anbefalinger

Ved arkæologiske undersøgelser af en tidlig middelalderlig kirkegård ved Viby vest for Århus i 1996, blev der fundet en fingerring på venstre hånds ringfinger af en kvinde i alderen 40-50 år. Fingerringen er en glat ring af bronze uden dekoration, som har skinnet som guld da den blev båret og slidt. I middelalderen var der ikke tradition for at medgive de døde gravgaver eller personlige ejendele, og derfor er fundet meget sjældent. Placeringen på venstre hånds ringfinger peger i retning af, at den kan være en af Danmarks ældste vielses- eller forlovelsesringe. En anden forklaring kan være, at ringen var en troskabsring lig de ringe de første kristne i Rom anvendte i antikken. I den forbindelse går placeringen af vielses- og forlovelsesringe på venstre hånds ringfinger tilbage til antikken. Det skyldes at man var af den opfattelse, at venstre hånds ringfinger stod i direkte forbindelse med hjertet via blodåren, "vena amoris". På et kirkemøde i den sene middelalder bestemte den katolske kirke, at vielses-og forlovelsesringe skulle bæres på venstre hånd ringfinger, mens kirkens folk skulle bære deres troskabsringe på højre hånds ringfinger. I dag bæres vielsesringe i Danmark både på højre- og venstre hånds ringfinger.

Ved arkæologiske undersøgelser af en tidlig middelalderlig kirkegård ved Viby vest for Århus i…