Hesselagergård-1

Kanslerens normgivende herreborg

Af

Hesselagergård ligger i det smukke, bakkede sydøstfynske landskab kun få kilometer fra kysten. Hovedbygningen blev opført 1538-50 for kong Christian den Tredje's kansler, Johan Friis. Med voldgrave, hjørnetårne, trappehus, sindrige forsvarsindretninger og de …

Bidrag til Hesselagergård

Prydgavle med fremmedartet udtryk

0 kommentar 0 anbefalinger

Hesselagergårds bygherre, Johan Friis, fik en humanistisk uddannelse. I den forbindelse foretog han flere udenlandsrejser. Både som ung omkring 1520 og senere i midten af 1530'erne. Ved de lejligheder stiftede han bekendtskab med såvel sydlandsk tænkemåde som byggestil. Det kan meget vel være på disse rejser, han hentede inspiration til sit byggeri på Hesselagergård. Hesselagergård var nemlig ikke i 1550, da den stod færdig, nogen helt almindelig herremandsbolig. Gårdens særprægede prydgavle er således et højdepunkt i nordeuropæisk borgbyggeri. Der er sandsynligvis hentet inspiration i Sachsen eller i det nordtyske slotsbyggeri. Det oprindelige udspring er imidlertid Venedig, som er arnestedet for rundbuede gavle.

Hesselagergårds bygherre, Johan Friis, fik en humanistisk uddannelse. I den forbindelse foretog han…