Hjedding
Fakta

Andelsbevægelsens fødested

Af

Det var i andelsmejeriet i Hjedding, at andelsbevægelsen blev født i 1882. En gruppe driftige bønder fandt her ud af, at de var nødt til at stå sammen for at overleve. Og her stiftede de et andelsmejeri og indkøbte for fælles midler en centrifuge. Foreningen kom …

Vis mere

Bidrag til Hjedding Andelsmejeri

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Efter hoved, ikke høveder

Lyt til fortællingen
Tid / Periode 1882
1 kommentar 0 anbefalinger

I Mejerimuseets bygning i Hjeddinge sad en gruppe bønder en aften i 1882 og holdt møde om de bedste metoder til smørkærning. På mødet endte de med at aftale at starte deres eget mejerifællesskab. De besluttede også, hvilke vedtægter, der skulle gælde. Blandt andet skulle alle indgå på lige vilkår. Man skulle også stemme efter hoved og ikke høveder. Det vil sige, at hver mand havde en stemme uanset hvor mange køer han havde. En af idémændene bag andelsforeningen var J. Stilling-Andersen. Han blev ansat som mejerist og tidens nye tekniske vidunder en "Maglekilde-centrifuge" blev indkøbt. I begyndelsen gik det godt for mejeriet, men snart opstod der problemer. Der kom tyfusbakterier i mælken og mejeristens medhjælper blev smittet og døde.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Rud Larsen
, for mere end 10 år siden

Kathrine G. Bjerregaard skriver om nogle "principper, som er ganske særlige for Danmark." Hvad er det for principper? Der kan nok ikke være tale om principperne for andelsbevægelsen da "Rochdale Principperne" jo netop er verdensdækkende. (Har arbejdet med disse principper i båden Kenya og Tanzania)

Bidrag til Hjedding Andelsmejeri

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Efter hoved, ikke høveder

I Mejerimuseets bygning i Hjeddinge sad en gruppe bønder en aften i 1882 og holdt møde om de…

Billeder (1)

Videoer (1)

  • Video