Hjedding

Andelsbevægelsens fødested

Af

Det var i andelsmejeriet i Hjedding, at andelsbevægelsen blev født i 1882. En gruppe driftige bønder fandt her ud af, at de var nødt til at stå sammen for at overleve. Og her stiftede de et andelsmejeri og indkøbte for fælles midler en centrifuge. Foreningen kom …

Bidrag til Hjedding Andelsmejeri

Efter hoved, ikke høveder

1 kommentar 0 anbefalinger

I Mejerimuseets bygning i Hjeddinge sad en gruppe bønder en aften i 1882 og holdt møde om de bedste metoder til smørkærning. På mødet endte de med at aftale at starte deres eget mejerifællesskab. De besluttede også, hvilke vedtægter, der skulle gælde. Blandt andet skulle alle indgå på lige vilkår. Man skulle også stemme efter hoved og ikke høveder. Det vil sige, at hver mand havde en stemme uanset hvor mange køer han havde. En af idémændene bag andelsforeningen var J. Stilling-Andersen. Han blev ansat som mejerist og tidens nye tekniske vidunder en "Maglekilde-centrifuge" blev indkøbt. I begyndelsen gik det godt for mejeriet, men snart opstod der problemer. Der kom tyfusbakterier i mælken og mejeristens medhjælper blev smittet og døde.

Rud Larsen
, for mere end 9 år siden

Kathrine G. Bjerregaard skriver om nogle "principper, som er ganske særlige for Danmark." Hvad er det for principper? Der kan nok ikke være tale om principperne for andelsbevægelsen da "Rochdale Principperne" jo netop er verdensdækkende. (Har arbejdet med disse principper i båden Kenya og Tanzania)

I Mejerimuseets bygning i Hjeddinge sad en gruppe bønder en aften i 1882 og holdt møde om de…