Hofmansgave

Et gods fuld af lærdom

Af

Herregården Hofmansgave ligger ud til Odense Fjord. I 1400-tallet hed den Knyle, og siden har den haft hele fire andre navne: Quitzowsholm, Roseneje, Böttigersholm og sidst Hofmansgave. 1784-1927 var godset stamhus for slægten Hofman-Bang. Hovedbygningen er opført…

Bidrag til Hofmansgave

De ugifte søskendes hus

1 kommentar 1 anbefalinger

Slægten Hofman-Bang var en godsejerslægt præget af videnskabelige og kunstneriske interesser. Den første besidder var botaniker, den anden drev landbrugsskole på stedet. Her lærte H.C. Andersen mikroskopet at kende, som inspirerede ham til eventyret ”Vanddråben”. Biblioteket bugner af bøger. Ni børn voksede op blandt dem i årene efter 1870. Den ældste søn Niels blev landbrugsekspert, Inge forfatter, Ellen maler og Tyge organist. Kun to døtre blev gift, og Niels, Karen, Inge, Ellen og Ebba blev boende ugifte på Hofmansgave hele livet. De værnede om deres forældres hjem, der står næsten som i 1920. Hofmansgave skænkede de til en stiftelse, som trådte i kraft, da Ellen Hofman-Bang døde i 1971.

Bjarne Fredberg Knudsen
, for mere end 3 år siden

En fjern slægtning Niels Ovesson Hofman-Bang blev formand for stiftelsens bestyrelse og gav interview til forfatter og journalist Anne Marie Løn hun referede mistanken om at incestuelle forhold blandt familiemedlemmerne havde medført indavls problemer hos måske 8 ud af de 9 søskende. Stiftelsen nedlagde derfor forbud mod publiceringen så Løn måtte skrive bogen om med andre sted og peronnavne; men bogen fra 1999: "Dværgenes Dans" kan let læses og omskrives som værende udgået fra Hofmansgave