Holger Pertersen 1

Fabrikken som familieform

Af

På en lille stikvej til Tagensvej nummer 83-85 ligger et velbevaret industrianlæg fra 1883-85. På højre side ligger fabrikken og til venstre boligerne. Fabrikken hed Holger Petersens Fabrik. Den er et unikt dansk eksempel på en familistère. En familistère betyder…

Bidrag til Holger Petersens Fabrik på Tagensvej

Historien om Holger Petersens Tekstilfabrik

0 kommentar 0 anbefalinger

En af Nørrebros fredede industribygninger er Holger Petersens Tekstilfabrik. I 1880'erne samlede Holger Petersen sine tekstilvirksomheder på Tagensvej nr. 85 C-F på Ydre Nørrebro. Den nye fabrik blev opført i årene 1883-92 med Johan Schrøder som arkitekt. Fabrikken bestod af en væveribygning, en farveribygning, et toetages kontorbygning samt en fabriksbygning i to etager. Fabrikken blev udvidet med en spinderibygning tegnet af Bernhart Ingemann i 1905. Holger Petersens Tekstilfabrik omfattede fabrikation af bånd, knapper, garn og tekstiler. Disse blev derefter solgt i Holger Petersens udsalg kaldet "Messen" i Købmagergade. I 1885 opførte Holger Petersen desuden boliger til sine arbejdere. Carl Thorning var arkitekt. Særligt ved disse boliger var de mange fællesfaciliteter til arbejderne som fælles spisesal, hvor de ugifte spiste til daglig, men hvor arbejderne også kunne samles eller holde fester. Desuden var der et lille bibliotek med udlån af aviser og bøger samt køkkenhaver til arbejderne. Tekstilfabrikken var et planlagt forsøg på at skabe en fælleshusholdning med arbejderne og ejer som en familie, kaldet familistère. Dette skulle sikre en stabil arbejdsstyrke samt var en måde at belønne de dygtigste medarbejdere på. De nyeste bygninger på fabrikken blev opført i 1950- og 60'erne. Produktionen på Holger Petersens Fabrik blev indstillet i 1966. Den ældste del af bygningskomplekset, inklusiv arbejderboligerne, blev fredet i 1990. Fredningen blev begrundet ved, at fabrikken var "et unikt dansk eksempel på en familistère." Farveribygningen er desuden en af de ældste bevarede shedtagsbygninger i Danmark. Shedtag har skiftevis stejle og jævnt skrånende tagflader og med vinduer som gav lys til arbejdet. Shedtage er meget egnede til produktions- og værkstedbygninger og har været et arkitektonisk ikon for industribygninger.

Arbejdernes pater familias

Levede fabrikant Holger Petersen i dag, ville han blive opfattet som en særpræget og gammeldags…