Holmegaard Glasværk

Grevindens glas med vokseværk

Af

Herregården Holmegaard ligger øst for Fensmark i Holme Olstrup Sogn ved Næstved. Ejendommen ved Holmegaard Mose er oprindelig fra middelalderen. I 1635 opførte rigsadmiral Claus Daa hovedbygningen i to etager i bindingsværk. I 1675 fik amtmanden Otto Krabbe…

Bidrag til Holmegaard Glasværk og herregård

Højmosen pustede liv i glasværket

0 kommentar 1 anbefalinger

Godsejer Danneskiold-Samsøe og hans hustru Henriette planlagde Holmegaard Glasværk, og Henriette anlagde værket efter hans død. Efter Englandskrigene mistede Danmark i 1814 Norge med bl.a. glasværker. De hjemlige skove var næsten udryddet, så danskerne kunne ikke bygge træfyrede glasværker til erstatning. Men Danneskiold-Samsøes glasværk lå på kanten af Sjællands største tørvemose, Holmegaard Mose. Tørven kunne brænde og opvarme glasovnene. Det sikrede en dansk glasproduktion. Senere blev tørv afløst af olie og gas som brændsel. De gamle tørveskær ligger som søer i højmosen, der i dag er fredet. Træerne bliver fældet og drænene stoppet, så højmosen får en chance for at blive genskabt.

Godsejer Danneskiold-Samsøe og hans hustru Henriette planlagde Holmegaard Glasværk, og Henriette…