Horsens Statsfængsel

Opbevaring af landets værste forbrydere

Af

I 1850´erne blev en stor fængselsreform gennemført, og to nye iøjnefaldende statsfængsler blev indviet i Horsens og Vridsløselille i 1853 og 1859. Horsens Straffeanstalt (senere Statsfængslet i Horsens) var beregnet til landets værste forbrydere, men da det i…

Bidrag til Horsens Statsfængsel

Udbryderkongen fra Horsens Statsfængsel

6 kommentarer 0 anbefalinger

En af de mest spektakulære fangeflugter i Danmark startede i Horsens Statsfængsel. Juleaftensdag 1949 kravlede stortyven Carl August Lorentzen gennem en 20 meter lang tunnel ud i friheden. Han havde været ni måneder om gravearbejdet, der i begyndelsen var sket med en spiseske. Alt i alt en imponerende indsats, når man tænker på, at ikke alene skulle den udgravede jord skjules, der måtte også skaffes træ til tunnelafstivning. Trods det hårde arbejde, var udbryderen ikke uden humor. På en seddel over tunnelindgangen skrev han: ”Hvor der er vilje, er der også en vej”. Desværre for Lorentzen var der tale om skønne, spildte kræfter. Efter kun en uge på fri fod blev han fanget og genindsat i Horsens.

Kenneth Karl Nielsen
, for 5 måneder siden

Sidste år blev der åbnet en ny afdeling på Fængslet. En tunnel mellem selv fænglet og receptionen. Tunnelen er laver samme sted, som Lorentzen gravede sig ud. I dag er denne del af museet fokuseret på Lorentzen.

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 6 år siden

Har besøgt museet to gange og hørt historien om flugtkongen af en fremragende fortæller. Museet er et besøg værd.

hanne steen
, for mere end 6 år siden

Fin beskrivelse. været interessant, hvis der havde været flere detaljer. Egentlig tror jeg at min morfar (i Horsens) beundrede ham... og flere med ham. At det kunne lade sig gøre!

Lars Holmgaard

Se billeder fra Horsens Statsfængsel fotograferet af Lars Holmgaard: http://www.tapetet.dk/horsens/