Hvidsten kro på afstand

Modstandskamp på kroen

Af

Hvidsten Kro mellem Randers og Mariager har ligget på stedet i mere end 200 år. Kroen, der er fredet, er ejet af femte generation af familien Fiil. Men Hvidsten Kro er nok mest kendt som hjemstedet for Hvidstengruppen, som i 1943 og 1944 – under den tyske…

Bidrag til Hvidsten Kro

Fiil-familien kan takke digterpræsten St. St. Blicher

4 kommentarer 1 anbefalinger

I 1860’erne nedbrændte 4 gårde på egnen, og da de skulle genopføres dukkede en frisk tømrersvend op ved navn Peder Fiil. Han forelskede sig i en rig gårdmandsdatter, men den unge Peder passede ikke ind i gårdmandens drøm, om den ideelle svigersøn. En aften sad det unge par på heden bag en høj og drøftede deres fortvivlede situation. Tilfældig stod digterpræsten St. St. Blicher, som boede i nabosognet til Hvidsten, på den anden side af højen og kunne ikke undgå at høre deres samtale. Han grundede over situationen, og tilbød de to unge, at de på et nærmere bestemt tidspunkt, kunne møde op på præstegården i Spentrup, så ville han i al hemmelighed vie dem til mand og kone. Dagen kom! De mødte op i deres pæneste stadstøj. Imidlertid var hendes far vågnet op af middagssøvnen og anede uråd. Han styrtede i raseri op til præstegården og nåede døren ligesom Blicher skulle til at tage afsked med de nygifte. ”A forbyder!!” - råbte faderen, hvortil Blicher roligt svarede: ”De to er nu mand og kone.” Modsat de fleste Blicher fortællinger fik historien en lykkelig udgang: ”Kærligheden bøjede ham - som mand og kone modtog han dem på sin gård.” Da det unge par fik sønnen Niels og han kom til skelsår og alder, købte de Hvidsten Kro til ham i 1884. Han giftede sig med Nicoline, og parrets navne lød i almindelig tale »Kro Peder« og »Kro Line«. Det var et nøjsomt og flittigt par, som følte det som en pligt, at medvirke til at højne moralen på egnen. Deres valgsprog var: ”Alting med måde!”.

Cilie Jasmin Blicher Kolding

St. St. Blicher han er min tip tip tip tip tip oldefar

bente jørgensen
, for mere end 3 år siden

Blicher har længe før 1847 haft kendskab til Fiil slægten, så mon ikke han allerede kendte Peder Fiil. Blicher havde i sin kirke i Spentrup i en årrække en Kirkesanger Niels Nielsen FIIL

Hanne Veldt Christensen
, for mere end 4 år siden

Har netop besøgt kroen og taget fotos af huset med vægmalerier af ovennævnte historie. På væggen er malet, at Blicher har viet Maren og Peder Fiil i 1847. Se her: https://plus.google.com/photos/116491807533565377014/albums/6069785759319975409

Niels Sunesen
, for mere end 4 år siden

Altså Steen Steensen Blicher døde jo i 1848 - hvorledes kunne han optræde i en historie fra 1860'erne?

Modstandsmand, kromand og handyman

Marius Fiil er især kendt som modstandsmand. Men den største del af hans virke var som kromand på…