Arbejdet på land
Fakta

Havfiskerne drog østpå

Af

Jegindø i Limfjorden fik havn i 1939. Det skete efter mange års tilløb og tovtrækkerier. På det tidspunkt var der næsten 100 fiskere på øen. Fiskeriet i Limfjorden var en guldgrube, og havnens auktion blev landets største åleauktion gennem årtier. I…

Vis mere

Bidrag til Jegindø Havn

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Ålefiskeriets højborg

Tid / Periode 1900 2009
1 kommentar 1 anbefalinger

Historien om Jegindø fiskerleje begynder længst mod vest. I 1800-tallet var Nordsøen hård ved de små samfund på den smalle, lave og udsatte Harboøre Tange mellem hav og fjord. Storm efter storm angreb landet. Marker, enge og hele landsbyer forsvandt. Ædt af havet. Gamle folk kunne pege flere kilometer ud over havet og sige: "Der blev jeg født!". Efterhånden blev det mere end selv de hårdføre havfiskere kunne klare. Som Hans Kirk fortæller i romanen ’Fiskerne’, søgte de i stort tal mod roligere vande inde i Limfjorden. Mange fandt vej til det frodige Jegindø med den gode placering tæt på Limfjordens fiskepladser. Harboøre-efternavne som Noer, Vrist og Kyndi blev almindelige på Jegindø omkring år 1900.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Inge Heede Hertoft
, for mere end 7 år siden

Jeg er oprigtigt ked af, at ålene er forsvundet fra Jegindø. Det er det eneste sted, jeg har fået ål, der var så friske, at de sprællede på panden. De smagte fantastisk! Jeg kom som stor pige fra Københavns omegn, og når vi var på havnen med de venner af mine forældre, vi besøgte, forstod jeg ikke eet ord af, hvad fiskerne sagde til hinanden - når de talte direkte til mig, gjorde de sig umage med det "rigsdanske", og så forstod jeg. De første par dage på Jegindø sov jeg ca. 10 timer hver nat p.g.a. den stærke, friske luft. Fantastisk sted!

Bidrag til Jegindø Havn

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Ålefiskeriets højborg

Historien om Jegindø fiskerleje begynder længst mod vest. I 1800-tallet var Nordsøen hård ved de…

Billeder (4)