Jelling, Kirke og høje
Fakta

Kernen af dansk historie

Af

Meget af dansk historie blev skabt i Jelling. Det var her kongehuset blev cementeret, og det var her Danmark officielt skiftede fra hedenskab til kristendom. I løbet af få årtier i 900-tallet placerede kongerne Gorm og sønnen Harald Blåtand Danmark på…

Vis mere

Bidrag til Jelling

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Dronning af anden rang

Tid / Periode 750 900
2 kommentarer 1 anbefalinger

Frederik den Fjerde traf Anne Sophie Reventlow til et maskebal. Senere bortførte han hende og giftede sig med hende. Kongen var allerede gift med dronning Louise – og Reventlow blev kun giftet til ’venstre hånd’. Da Dronning Louise døde i 1721 rykkede Anne Sophie Reventlow fra venstre til højre hånd – kun to dage efter begravelsen. Tre måneder senere stod Anne Sophie i Jelling i selskab med kongen og præsten Mouritz Højer. Frederik den Fjerde havde i 1704 beordret, at nordhøjen, ”dronning Thyras høj”, skulle udgraves. Anne Sophie Reventlow skulle nu være med til at føre kongeslægten videre. Hun fødte tre børn. De døde imidlertid alle som spæde. Efter kongens død blev Anne Sophie forvist til Clausholm – hvor kongen oprindelig havde bortført hende fra.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Inge Heede Hertoft
, for mere end 11 år siden

Anne Sophie Reventlows tragedie som mor var større end angivet. Der var 5 levendefødte børn, vi har navnene på - de 2 ligger i Valløby Kirke sammen med 1 dødfødt søskende - og 3 er indført i Slotskirkens Daabsprotokol. Desuden mener man (bl.a. ved at tælle engle på Himmelfartsbilledet), at der var 2 dødfødte mere - altså i alt 8 børn. Ingen af dem overlevede den spæde barndom. Denne store sorg menes at være med til at udvikle Frederik IV og Dronning Anne Sophias stærkere og stærkere religiøsitet. De mente, at det var en straf fra Herren.

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 12 år siden

ja, et historisk sted, som er et besøg værd

Bidrag til Jelling

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Dronning af anden rang

Frederik den Fjerde traf Anne Sophie Reventlow til et maskebal. Senere bortførte han hende og…

Billeder (9)