Jenle 1

Jeppe Aakjærs hjem

Af

Jenle nær Skive var digteren Jeppe Aakjærs hjem. Han flyttede ind i den nybyggede gård som nygift i 1907. Han boede her til sin død i 1930. Fra Jenle er der en betagende udsigt over Lovns Bredning. Aakjær var optaget af naturen og bondelivet. Hans lyrik er en slags…

Bidrag til Jenle

Karlen skal med til jul

1 kommentar 2 anbefalinger

Jeppe Aakjær var med egne ord ”en Kampens Mand, en Stridens Mand”. Der var store sociale skel på landet, og han arbejdede ivrigt for bedre forhold for underklassen. ”Vis mig et karlekammer, som ikke er farlig for den menneskelige sundhed,” skrev han i 1890. Han tog fat i husbondens tugtelsesret: ”Ingen behersker sin klan med større uindskrænkethed end den danske bonde”. I julen 1909 opfordrede han til at byde karlen med til julegilderne. ”En karl som sad med ved gildesbordet, ville man også hjemme behandle som sin ligemand - skranker og standståbeligheder ville falde med et ryk.” Romanen ”Vredens Børn – et Tyendes Saga” fra 1904 skabte voldsom debat, men først i 1921 sikrede medhjælperloven tjenestefolkets rettigheder og regler for kost og logi.

Henning Fjendbo
, for mere end 7 år siden

Det minder mig om karlen på Salling der ville rede søfolk. Han spurte sin bonden om han måtte låne hestene, for der var nogle søfolk der forliste ud fra kysten? Det måtte han ikke for hestene kunne jo komme til skade! Han tog hestene alligevel, og fik søfolkene redet, der blev så et være hus med boden, og han skulle bøde for dette! Jeppe Åkær sagde så hvis ikke Bonden holdt sin mund ville han skrive om dette! og så fik piben en anden lyd og Kalen fik ros for sin store indsats.

Bidrag til Jenle

Jeppe Aakjær var med egne ord ”en Kampens Mand, en Stridens Mand”. Der var store sociale skel…