Fra landevejen

Spøjs skillevæg i koret

Af

Jetsmark Kirke er en typisk jysk granitkirke opført i 1200-tallet. Der er udhuggede figurer over det romanske vindue for enden af koret. Figurerne forestiller en okse, der symboliserer evangelisten Lukas og en ørn, der symboliserer evangelisten Johannes. Både tårnet…

Bidrag til Jetsmark Kirke

Pave på vej i helvede med liderligt grin

0 kommentar 0 anbefalinger

Næsten samtidigt med at Jetsmark Kirke blev dekoreret med kalkmalerier, udkom et stærkt pavefjendsk protestskrift. Skriftet handlede om en drøm, som en kejser Sigismund havde haft. I drømmen vandrede paven til helvede sammen med kardinaler og munke. Den scene blev malet på østvæggen i Jetmark Kirkes kor. Her ser man en pave, der med et liderligt grin, fører en kardinal og en munk ind i helvedesgabet. Man forstår pavens grin, når man ser, at kirkefolkenes elskerinder – heriblandt en gift kone med tørklæde - også går i den fordømte flok. Man kan undre sig over, at sådan et satirisk billede kunne få lov til at pryde kirken - og så oven i købet på kirkerummets helligste væg. Men middelalderens tankegang tillod grove karikaturer.

Næsten samtidigt med at Jetsmark Kirke blev dekoreret med kalkmalerier, udkom et stærkt…