Jollmanns Gård-1
Fakta

Kroget gård på Als

Af

I landsbyen Holm på Nordals ligger Jollmands Gård. Den ældgamle gård har form som en fiskekrog. Stuehuset er bygget sammen med stalden. I øst krummer laderne sig sammen om en lille gårdsplads. I 1700-tallet var gården i bindingsværk. Det er gårdens høje lader …

Vis mere

Bidrag til Jollmands Gård i Holm

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

De særlige slesvigske gårde

Tid / Periode 1700 2009
1 kommentar 0 anbefalinger

Jollmands Gård er et eksempel på den særlige slesvigske gårdform, som kun findes i Sønderjylland og Sydslesvig mellem Dannevirke og Aabenraa. Gårde som Jollmands har hovedlænge med både bolig og stald, adskilt af en gang eller en port. Lader, bagehus eller aftægtshus ligger for sig selv. Gårdene har ingen egentlig gårdsplads. Hovedindgangen vender mod vejen. Prydhaven ligger foran gården, mens køkkenhaven ligger bag gården. De slesvigske gårde er en mellemform mellem de holstenske gårde med alt samlet under et stort tag og de klassiske danske firelængede. I 1700-tallets Sønderjylland bredte firelængede gårde sig nordfra og holstenske gårde sydfra. Måske er de slesvigske gårde præget af gamle frisiske former.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Andreas Topholm - Hansen
, for mere end 10 år siden

Hvis man havde set Jollmandsgård inden man påbegyndte restaureringen af ejendommen skulle man ikke tro det kunne give det resultat det gjorde, der er virkelig lagt mange kræfter og penge i dette stykke kultur historie, en flot gård der er værd, at køre efter.

Bidrag til Jollmands Gård i Holm

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

De særlige slesvigske gårde

Jollmands Gård er et eksempel på den særlige slesvigske gårdform, som kun findes i…

Billeder (5)