Jungshoved

Kongens forsvar på Sydsjælland

Af

Kongeborgen Jungshoved er nævnt i Kong Valdemars Jordebog fra 1231, og den tilhørende kirke er fra samme periode. Antageligt blev borgen opført allerede i 1100-tallet som en del af Kong Valdemar den Stores kystforsvar mod venderne. Borgen ligger strategisk placeret…

Bidrag til Jungshoved

Gøngehøvdingens guerillakrig

1 kommentar 1 anbefalinger

Forfatteren Carit Etlar har udødeliggjort Jungshoved i romanen Gøngehøvdingen fra 1853. Området er omdrejningspunkt for fortællingens handling. Romanen er inspireret af Svend Poulsen Gønge og hans snaphaner, der var særdeles aktive i det sydsjællandske under Svenskekrigen 1658-60. De førte guerillakrig mod svenskerne og havde skjulested på øen Nyord skråt over for Jungshoved. Svend Poulsen og hans mænd blev allerede hyldet lokalt i samtiden. Gøngehøvdingen og hans tro væbner lever videre i navne på egnen, i lokalhistorie og i kunst. Egnen finder stadig anledninger til at fejre Svend Povlsen Gønge og hans folk. Vordingborg Kommune fejrer i 2010 Svend Gønges 400 års fødselsdag med pomp og pragt.

Inge Heede Hertoft
, for mere end 9 år siden

I Carit Etlars eventyr er Svend Poulsen Gønge en romantisk figur. I virkeligheden var han en såre kølig herre, der ikke var særlig romantisk. I sine skriftlige efterladenskaber står der mest om alle de svenskere, han "gjorde kaput", og det var ikke få. Meningen med hans aktiviteter var nemlig at trække så mange svenskere som muligt væk fra København. Og det lykkedes også vældig godt.

Forfatteren Carit Etlar har udødeliggjort Jungshoved i romanen Gøngehøvdingen fra 1853. Området …

Betagende poesi, besøg til Sankt Hans

Et helt betagende sted at fejre Sankt Hans aften. Her er uendeligt smukt med vand til alle sider og …