Entre

Da afsindigheden blev en legemlig sygdom

Af

I 1852 tog overlæge Harald Selmer imod de første patienter på Jydske Asyl i Risskov. Anstalten er tegnet af arkitekten Michael Gottlieb Bindesbøll og etableret på et fundament af optimisme og troen på, at "afsindighed" var en helbredelig sygdom.…

Bidrag til Jydske Asyl - Risskov Hospital

Hjernedepotet

1 kommentar 1 anbefalinger

I en kælder under Psykiatrisk Hospital i Risskov ligger 9479 hjerner. Hjernesamlingen blev mulig, da Direktoratet for Statens Sindssygehospitaler oprettede Hjernepatologisk Institut. Formålet var at foretage hjerneundersøgelser. I 1945 begyndte indsamlingen af hjerner fra afdøde psykiatriske patienter. Dengang overvejede man ikke at spørge patienterne selv eller de pårørende om tilladelse til at tage deres hjerner. I dag er det ikke tilladt, og indsamlingen sluttede i 1982. Trods de etiske aspekter vedrørende hjernesamlingen har den bidraget til vigtig forskning i skizofreni og Alzheimers, og i dag påkalder den sig fornyet interesse, da det er blevet muligt at studere hjernevæv på celleniveau med avanceret scanningsteknologi. Den nye forskning kan hjælpe til udvikling af ny medicin mod depressioner.

Susanne Guttorm
, for mere end 9 år siden

Hør sangen "Overtossens sang", der bl.a. handler om Dr. Selmer og dårekisterne og ikke mindst kunstneren Louis "Ovartaci" Marcussen, der i mange år var patient på Psykiatrisk Hospital i Risskov. http://www.myspace.com/fyrdenafforfar (nr. 8) Sangen er skrevet i forbindelse med projektet "Fyr den af, forfar", hvor elever fra ti skoler i Danmark i samarbejde med en lokalhistoriker skulle finde, undersøge og videreformidle en spændende historie fra deres hjemegn. Se mere på www.forfar.dk

Hjernedepotet

I en kælder under Psykiatrisk Hospital i Risskov ligger 9479 hjerner. Hjernesamlingen blev mulig,…