Kaffebrænderiet Merkur

Af

På Sigurdsgade nr. 25/Hermodsgade 24 på Nørrebro ligger i dag bygningen, der tidligere husede Kaffebrænderiet Merkur. Kaffebrænderibygningen blev opført i 1932 i nyklassicistisk stil og er et fint eksempel på mellemkrigstidens fabriksarkitektur. Kaffebrænderiet …

Historien om Kaffebrænderiet Merkur

0 kommentar 0 anbefalinger

Kaffebrænderibygningen blev opført i 1932 i nyklassicistisk stil med Carl Cervais som arkitekt. Direktøren var Anthon Petersen. Kaffebrænderiet Merkur bestod af en tre etager fabriksbygning. I fabriksbygningens stueetage var der kontorer og ekspedition, mens første sal rummede selve risteriet og anden sal råvarelageret. Efter Anden Verdenskrig blev en særskilt lagerbygning til de rå kaffebønner bygget. Hovedbygningen er opført i røde mursten, og de tre markante skorstene understreger bygningens funktion. Vinduerne ud mod gårdsiden er aflange og karakteristiske for industribygninger. På bygningens facade, under skorstene, står der "Kaffebrænderiet Merkur" skrevet med store, sorte bogstaver, mens "Merkur" også står skrevet andre steder på bygningen. Hver af de tre skorstene gik fra en kafferist på 1. sal og op gennem 2. sal og videre ud gennem taget. Bygningen var i brug som kaffebrænderi indtil 1960'erne. Siden har forskellige firmaer haft til huse i bygningen. I dag er der nyistandsatte lejligheder på de øverste etager i bygningen. Kaffebrænderiet Merkurs bygninger blev fredet i 1994. Fredningen blev af Kulturstyrelsen begrundet således: "Kaffebrænderiet er et typisk og velbevaret eksempel på denne bygningstype. Med sine skorstene og vinduesfattige facade afspejler bygningen sin funktion som kaffebrænderi. Bygningen er tillige et karakteristisk eksempel på den rationalistiske/nyklassicistiske stil i mellemkrigstidens fabriksarkitektur." Kaffebrænderiet Merkur er en af de yngste fredede industribygninger i Danmark.

Bidrag til Kaffebrænderiet Merkur

Kaffebrænderibygningen blev opført i 1932 i nyklassicistisk stil med Carl Cervais som arkitekt.…