Kallerupstenen

Danmarks ældste runesten

Af

Da en stenhugger i 1827 var i gang med at kløve sten på en mark i Kallerup uden for København, så han: "en Steen liggende neppe en Tomme oven paa Jorden … paa den ene Side, som vendte mod Jorden, vare indhugne nogle Bogstaver”. Det, stenhuggeren havde…

Bidrag til Kallerupstenen, Ansgarkirken

Hvad fortæller Kallerupstenen?

2 kommentarer 1 anbefalinger

Runeindskriften på stenen lyder ”Hornbores, Svides ætlings, sten”. Det betyder ”Svidingen Hornbores sten". Stenen er rejst over en mand med navnet Hornbore, en efterkommer af en anden, der hed Svide. Teksterne på mange af runestenene giver indtryk af, at det har været vigtigt for datidens mennesker at understrege forskellige familiære forhold eller forbindelser – Kallerup-stenen er en slags ”familiemonument”. Nogle af runestenene har formentlig været sat for at sikre arv via slægtskab. Men længe før 700-årene havde mennesker haft fat i stenen. Allerede i bronzealderen blev indhugget små fordybninger, de såkaldte skålgruber, i den. Så det var altså en ”genbrugssten” man anvendte til runesten.

Mette Bom

Kære Heikki. Det lyder da som en god ide at fotodokumentere togturen.

heikki rauha
, for mere end 7 år siden

Syns stenen fån tåget- Ska åka tåg från Köpenhamn till Hamburg och tänkte skriva upp all sevärdheter som syns från tåget; och ta så många fotorafier som möjligt också.

Runeindskriften på stenen lyder ”Hornbores, Svides ætlings, sten”. Det betyder ”Svidingen…