Vejdæmning til Kalø Slotsruin

Borgen, der nægtede at forsvinde

Af

Kalø Slot er en af landets største og bedst bevarede borgruiner. Den ligger på toppen af en lille ø i Kalø Vig, som man har gjort landfast med en dæmning. Den ældste borg på stedet blev opført af Erik Menved (1287-1319) efter et oprør i 1313. Til det udstrakte…

Bidrag til Kalø Slot

Kongen tvang bønder til at bygge en borg

2 kommentarer 2 anbefalinger

Heller ikke i middelalderen var nye skatter populære. I 1312-13 rejste jyske bønder og herremænd et oprør mod Erik Menved og hans mange, dyre krige. Kongen slog oprøret ned, henrettede lederne, udskrev en strafskat kaldet ”guldkorn”, og tvang bønderne til at bygge borge på Kalø, ved Viborg, Horsens og Struer. ”... således betvang han omsider jydernes gamle stivsind …”, som det hoverende fortælles i Sjællandske Krønike. Borgene var så upopulære, at den efterfølgende kong Christoffer måtte love at rive dem ned. Ældre fundamenter på Kalø viser, at det rent faktisk skete i et eller andet omfang, men også at borgen hurtigt blev genopført, sandsynligvis af Valdemar Atterdag (1340-1375).

Bendt Lund Nielsen

Ja, et herligt sted me natur og kultur

Poul Jacobsen
, for mere end 8 år siden

Fantastisk sted med både natur og historie. Brugte en hel eftermiddag herude først i februar, så det siger ikke så lidt. Kommer bestemt her igen til foråret.

Heller ikke i middelalderen var nye skatter populære. I 1312-13 rejste jyske bønder og herremænd …