Kort

Kontrollen over de indre farvande

Af

Kanhavekanalen, der løber tværs over Samsøs smalleste sted, er et af fortidens store anlægsarbejder. Kanalen, der er cirka 500 meter lang og 11 meter bred, er gravet med håndkraft, og den tillod skibsfærdsel fra den ene side af Samsø til den anden. Den kunne…

Bidrag til Kanhavekanalen

Bygget af en stærk kongemagt

1 kommentar 0 anbefalinger

Netop Samsøs enestående placering ”midt i Danmark” har haft stor betydning for anlæggelsen af Kanhavekanalen. Ved at placere en flådestyrke i naturhavnen ved Stavnsfjord kunne man kontrollere sejladsen på begge sider af Samsø og i de indre danske farvande på samme tid. Det blev således muligt at forstærke søforsvaret, opsnappe de forbipasserende skibe og opkræve told. Der er ingen tvivl om, at det har krævet mange ressourcer at anlægge kanalen, men der har også været mange fordele ved anlægget. Et så stort anlægsarbejde må have været styret af en organiseret, central magt. Kanhavekanalen afspejler derfor en stærk kongemagt allerede i begyndelsen af 700-tallet.

ragnhild øster

det kunne være passende med fortælling om Hjortholm sammen med kanalen.