Thorvald Stauning
Fakta

Velfærdsstatens fødested

Af

Kanslergade var aldrig blevet indskrevet i historiebøgerne, hvis det ikke havde været for nummer 10. Her boede den socialdemokratiske statsminister Stauning i de år, hvor det danske samfund og demokrati for alvor blev sat på prøve. Natten til 30. januar 1933 fandt …

Vis mere

Bidrag til Kanslergade

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Et glas at gå hjem på

Tid / Periode 1933
1 kommentar 2 anbefalinger

Årtier efter Kanslergadeforliget kom Staunings mangeårige samlever Augusta Erichsen med en uanselig karaffel til daværende undervisningsminister Knud Børge Andersen. Augusta kunne fortælle, at Kanslergadeforliget nær aldrig var kommet i hus. Forhandlingerne mellem den socialdemokratisk-radikale regering og partiet Venstre var flere gange ved at kuldsejle. Ud på natten ville deltagerne bryde op. Men Stauning ville lige byde på et glas at gå hjem på og sendte derfor Augusta i kælderen efter en karaffel whisky. Nogle timer og flere glas senere var forliget i hus. Dermed var en grundsten til velfærdsstaten og princippet om det bredt samarbejdende folkestyre blevet lagt fast. Karaflen kan i dag ses på Arbejdermuseet.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Henrik Curtz
, for mere end 13 år siden

Artiklen "Fakta om Kanslergade" må vist revideres. Lejligheden i Kanslergade 10, hvor forliget blev indgået, eksisterer fortsat, og ejendommen er ingenlunde nedrevet. Derimod er adressen Kanslergade 10 på et tidspunkt efter Kanslergadeforliget ændret til Ove Rodes Plads 1. Men det er en helt anden historie. Lejligheden har hele tiden befundet sig i Kanslergaarden, der består af flere adresser, herunder i dag Ove Rodes Plads 1. Kanslergaarden har stået på samme sted siden 1918, og ingen del af ejendommen er nedrevet i den mellemliggende tid.

Bidrag til Kanslergade

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Et glas at gå hjem på

Årtier efter Kanslergadeforliget kom Staunings mangeårige samlever Augusta Erichsen med en…

Billeder (1)