Karnapgården

Bornholms fineste stue

Af

Karnapgården i Rønne blev opført i 1753 som en stor skippergård. Det fredede Karnaphus udgør i dag kun de seks midterste fag af huset. Bag den karakteristiske karnap med det buede tag blev der i 1830 indrettet en fin stue. Den blev dekoreret med malede dørstykker,…

Bidrag til Karnaphuset i Rønne

Hollandske fliser i karnappen

1 kommentar 0 anbefalinger

Den fine stue i Karnaphuset er unik, fordi det er den eneste stue i Rønne med karnap. Den er også unik, fordi den er dekoreret med tre originale landskabsmalerier over dørene. Men først og fremmest er stuen unik, fordi det er den eneste på Bornholm, der har væggene beklædt med blå-hvide hollandske fliser. Man ved ikke præcist, hvordan de 850 fliser er endt i Rønne. Men historien fortæller, at fliserne blev købt på en auktion efter et skibsforlis. Måske har skipperen hentet dem hjem fra Holland med et bestemt formål for øje, måske var de bare tilfældig ballast i lasten. Eller måske er der en helt tredje forklaring. Under alle omstændigheder kommer fliserne fuldt til deres ret i den fine stue bag karnappen.

Kenneth

Vi var i Rønne i sommers og ville da gerne have set de Hollandske fliser.