Detalje fra Kasper Heibergs Skjoldhøjudsmykning

En sammensmeltning af kunst og arkitektur

Af

I 1972 flyttede den københavnske billedkunstner Kasper Heiberg (1928-84) ind på Skjoldhøjkollegiet udenfor Aarhus. Han havde af Statens Kunstfond fået til opgave at udsmykke Friis & Moltkes nye kollegiebyggeri og ønskede at tage afsæt i analyser og oplevelser …

En skygge fra 1973

0 kommentar 0 anbefalinger

Rundt omkring på kollegiet møder man Heibergs ”detaljer”. Sådan omtalte kunstneren selv de skulpturelle objekter og bemalinger. Et sted har han malet farvestrålende prikker på fliser, trappeforløb og husmure. De viser nøjagtigt, hvordan skyggerne faldt på en bestemt dag, på et bestemt klokkeslæt i 1973. To gange hvert år vil solen stå præcis samme sted igen: Dens skygge vil falde nøjagtigt oveni den malede skygge. Alle andre dage vil der være en lille forskydning. Udsmykningen, som oprindeligt bestod af fem store og fem mindre detaljer, er ikke længere intakt. Facaderenoveringer, graffiti, vind og vejr har langsomt ædt sig ind på den. Flere elementer er helt forsvundet, andre findes stadig, men er i dårlig stand. Alligevel er det tydeligt, at Skjoldhøjudsmykningen er et helstøbt hovedværk indenfor den såkaldt bygningsintegrerede kunst.

En skygge fra 1973

Rundt omkring på kollegiet møder man Heibergs ”detaljer”. Sådan omtalte kunstneren selv de…