Kastellet

Gustav Wieds bolig 1900 - 1914

Af

Kastellet er Gustav Wieds bolig i Roskilde. Det er bygget i nationalromantisk stil i 1900. Forfatteren til bl.a. Livsens Ondskab", "Knagsted" og "Skærmydsler" boede her med sin familie i perioden 1900 - 1914. Huset, haven og Gustav Wieds…

Gustav Wieds hus i Roskilde

0 kommentar 0 anbefalinger

Efter at have beboet en kvistlejlighed i Roskildes indre by, hvor han var stærkt plaget af støj, havde Gustav Wied tjent så meget på sit forfatterskab, at han år 1900 kunne bygge et hus efter sit eget hoved. Wied deltager selv i planlægningen af det nye hus, som placeres på en dengang frit beliggende grund lige uden for byen med åben udsigt til Domkirken og grønne marker. Hans ide er, at der skal være plads både til fred og ro til arbejdet og til børnenes larm og leg. En brandmur isolerer mellem husets to dele, og alle dørkarme er beklædt med læder for at skabe den fornødne ro for forfatterens virksomhed. Huset ser ikke ud som nogen almindelig villa i Roskilde. I en nationalromantiske byggestil med kamtakker og midtertårn ligner huset en blanding af en mindre herregård og en borg. Huset står færdigt i august 1900, og Gustav Wied og hans familie bor her ind til han begår selvmord i oktober 1914. Huset fik navnet ”Kastellet” af Wieds gode ven Walther Christmas, forfatter til blandt Peder Most-bøgerne, et navn der passede Wied perfekt og derfor blev husets blivende navn. Huset er i dag i privat eje og kan ikke besøges. Ved siden af Kastellet ligger en lille mindelund, der er åben for offentligheden.

Bidrag til Kastellet i Roskilde

Efter at have beboet en kvistlejlighed i Roskildes indre by, hvor han var stærkt plaget af støj,…